Szafy chłodnicze do gastronomii

 

Szafy chłodnicze wykorzystuje się przeważnie w gastronomii, sklepach, oraz wszędzie tam, gdzie jest praktykowane grupowe żywienie (np. szkoły, zakłady produkcyjne, biura). Takie szafy mogą być bardzo skuteczne w przechowywaniu żywności, czy napoi. Szczególnie latem są one bardzo potrzebne.

Szafy chłodnicze są odpowiednim urządzeniem dla sklepów, czy gastronomii

szafa chłodnicza przeszklonaPraktycznie w każdym sklepie spożywczym stoi przynajmniej jedna szafa chłodnicza przeszklona tak, aby klienci mogli widzieć co się w niej znajduje i ewentualnie wybrać jakiś produkt. W takich szafach najczęściej przechowywane są wszelkiego rodzaju napoje, w tym nawet napoje o zawartości alkoholu (np. piwo). Są także przechowywane napoje kolorowe, oraz zwykłe wody mineralne. Wszystko po to, aby klient mógł skorzystać z dobrze schłodzonego napoju przy zakupie. W przeszklonych szafach chłodniczych można trzymać różne produkty spożywcze. Np. mleko, czy sery, a także produkty mięsne, czy warzywa itp. Oczywiście, nie należy przechowywać wszystkich tych towarów w jednej chłodniczej szafie. Byłoby to zapewne niezgodne z przepisami sanitarnymi. Każda szafa chłodnicza powinna posiadać atest, jeśli chcemy w niej przechowywać produkty żywnościowe. Szafy posiadają panel sterujący, najczęściej umiejscowione z przodu urządzenia powyżej drzwi. Mają także zamontowane szyby hartowane, bardzo wytrzymałe na warunki zewnętrzne. Posiadają najczęściej chodzenie nawiewowe, czyli wymuszone wentylatorem. Także, automatycznie mogą się rozmrażać.

Chłodnicze szafy przeszklone nie zajmują dużo miejsca np. w sklepie. Można je ustawić w różnych miejscach i przechowywać w nich produkty spożywcze. Klienci mogą sami wyciągać te produkty, wybierając to, co akurat potrzebują. To bardzo praktyczne urządzenia dla gastronomii.