Smaczny syrop klonowy

Któż z nas nie lubi czasem zjeść czegoś słodkiego w porze popołudniowej? To zupełnie normalne i w takiej chwili nie warto sobie odmawiać tej przyjemności, ale trzeba sięgać po zdrowe słodycze, czyli bez zawartości białego cukru.

Z czego są produkowane syropy klonowe?

syrop klonowyWiększość z nas Kanadę zna z gry w hokeja oraz liścia klonowego znajdującego się w ich fladze narodowej. Jednak ten liść nie znajduje się tam bez przyczyny. Kanada jest największym producentem syropu klonowego, który możemy kupić niemalże w każdym kraju na świecie. Jest on wytwarzany z drzew klonowych i co najważniejsze, sposobem nieinwazyjnym, więc drzewo może być dostawcą syropu przez wiele dziesięcioleci. Aby można było z niego czerpać sok, musi ono osiągnąć wiek przynajmniej trzydzieści – czterdzieści lat. Syrop klonowy jest w stu procentach naturalny, nie zawiera konserwantów ani sztucznych dodatków, dlatego też smakuje tak wybornie. Posiada naturalną słodycz i ma w sobie mnóstwo witamin i składników mineralnych. Syrop jest skarbnicą witamin z grupy B, ma sporą dawkę cynku, manganu i magnezu. Ponadto wykazuje działanie prozdrowotne, które już niejednokrotnie zostało potwierdzone badaniami lekarskimi. Syrop ma konsystencję nieco rzadszą niż miód i zawiera znacznie mniej kalorii, dlatego jest polecany osobom na diecie odchudzającej. Można go kupić w większości dużych sklepów spożywczych albo najtaniej w internecie. Oryginalny syrop z klonu posiada lekko korzenny smak, który jest bardzo charakterystyczny dla tego produktu.

Za butelkę syropu klonowego o pojemności dwustu pięćdziesięciu mililitrów, trzeba zapłacić około trzydziestu złotych. Nie jest najtańszy, ale z pewnością ze względu na walory zdrowotne i smakowe, warto zainwestować w niego. Po otwarciu można go przechowywać nawet 18 miesięcy.