Skubarki i ich efektywność

Wchodząc do różnych sklepów i szukając w nich działu mięsnego, z pewnością natkniemy się na wyroby drobiowe, w tym na ćwiartki i całe tuszki drobiowe. Jakże różnią się one od żywych opierzonych ptaków, którymi kiedyś były. Pozbawienie ich piór to nie było łatwe zadanie.

Efektywne skubanie mechaniczne

efektywna skubarkaMało kto zastanawia się nad czynnościami potrzebnymi do uzyskania pięknej oskubanej tuszki drobiowej na wystawie naszego ulubionego sklepu. Jedni nie chcą tego wiedzieć, innych to po prostu nie interesuje. Wszyscy ci, którzy o temacie mają jakieś pojęcie i widzieli ten proces na własne oczy, wiedzą, iż nie jest tak łatwo doprowadzić go od początku do końca. Po uboju tuszkę należy zanurzyć w gorącej wodzie, inaczej nie byłoby możliwe łatwe usunięcie piór, bez uszkadzania skóry. Zbyt wysoka temperatura płynu może także spowodować zbytnie rozmiękczenie, a co za tym zwiększyć łatwość uszkodzeń mechanicznych. Ręczne wyskubywanie piór        to bardzo żmudne i pracochłonne zajęcie, a co za tym idzie mile widziana jest pomoc w tym zajęciu. Najlepszym rozwiązaniem jest efektywna skubarka do piór, która to pozwoli kilkudziesięciokrotnie niemal skrócić czas potrzebny na oskubanie jednej tuszki. Wprawna osoba potrzebuje kilku minut na oskubanie jednej tuszki, natomiast maszynie wystarczy 30 sekund, a do tego skubie od 3-5 tuszek na raz, zależnie od konstrukcji. Dokładność przy tym nie ustępuje wiele ręcznej pracy, a poprawki są rzadkie, a jeżeli już występują to są to pojedyncze piórka, których sam konsument często nie zauważyłby. 

Skubanie ręczne już dawno nie występuje w przemysłowej produkcji drobiu, a w małej detalicznej produkcji, także już odchodzi do lamusa, ponieważ niewysoka cena skubarek i ich niesamowita wydajność i możliwość zaoszczędzenia czasu są nie do przecenienia, polecam serdecznie ten wynalazek.