Regularność oczyszczania separatorów

W różnego rodzaju punktach gastronomicznych, myjniach samochodowych, warsztatach oraz wszędzie tam, gdzie wykorzystywane są substancje tłuszczowe, takie jak oleje oraz produkty ropopochodne, konieczne jest zastosowanie specjalistycznych separatorów, które ograniczą przedostawanie się tłuszczów do systemów rurowych, w których mogłyby się osadzać i w ostateczności doprowadzać do ich zatkania.

Kiedy czyścić separatory?

dokładne czyszczenie separatorówRestauracje, zakłady zbiorowego żywienia, ubojnie, zakłady przetwórstwa mięsnego, myjnie samochodowe, warsztaty i serwisy łączy wspólny element – obecność tłuszczów oraz substancji ropopochodnych. Aby zapobiec przedostawaniu się tych szkodliwych i skłonnych do nagromadzania się surowców, konieczne jest stosowanie specjalistycznych separatorów, wyposażonych w odpowiednie filtry koalescencyjne, których zadaniem jest zatrzymywanie tych substancji przed przedostaniem się do systemu rur. Mogłoby to bowiem spowodować nie tylko awarię kanalizacji, gdyż nagromadzony tłuszcz doprowadziłby do zatkania całej konstrukcji, ale jest to również zagrożenie dla środowiska, dlatego stosowanie separatorów jest wymagane przez prawo. Nagromadzony na specjalnych wkładach tłuszcz należy jednak regularnie usuwać, przeprowadzając dokładne czyszczenie separatorów. Jak wiadomo jednak, pozbywanie się tłustych substancji nie należy do prostych zadań i wymaga zastosowania specjalistycznych metod i środków, dlatego konieczne jest skorzystanie z pomocy specjalistów.

Generowanie tłustych odpadów przez różnego rodzaju punkty gastronomiczne czy ubojnie wymaga zastosowania specjalnych metod zatrzymywania tych surowców przed przedostaniem się do systemu kanalizacji, bowiem spowodowałoby to zarówno awarię, jak i zagrożenie dla środowiska. W tym celu stosuje się separatory, które należy regularnie oczyszczać.