Białko z roślin

Trwają badania nad ekologicznym białkiem pozyskiwanym z roślin, które mają zastąpić znane wszystkim białko kurze. Dzięki temu, że wyciąg z roślin nie zawiera glutenu,  jest to świetna alternatywna przede wszystkim dla tych osób, które cierpią na nietolerancje pokarmowe oraz cierpią na inne choroby układu trawiennego.

Białko roślinne alternatywą dla białka z jajek

ekologiczne białko roślinneWiadomość o tym, że istnieje możliwość stworzenia alternatywnego białka, ucieszyła niejedna osobę, która zmaga się z nietolerancją pokarmową albo po prostu jest na diecie, w której wykluczone są produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli na przykład jajek kurzych, mięs, twarogów lub mleka. Zadowolenia nie kryją również te osoby, które działają na rzecz zwierząt i starają się protestować przeciwko masowemu zabijaniu na rzecz mięsa bądź uzyskania produktów spożywczych. Jedna z promotorek akcji „z miłości do zwierząt” mówi, że ekologiczne białko roślinne jest dobry rozwiązaniem dla wszystkich osób, które kochają zwierzęta i nie godzą się z masowym ubojem lub nieludzkim chowem, który często ma miejsce w kurzych fermach. Dodatkowym atutem wykorzystania roślin w produkcji białka jest to, że będą mogły go spożywać te osoby, które cierpią na nietolerancję glutenu, alergie pokarmowe albo inne zaburzenia trawienne, które wymuszają na nich rezygnację z niektórych form przygotowywania posiłków. Dzięki roślinnej alternatywnie, będą oni mogli przyrządzać shake lub upiec ciasto, w którym składzie znajduje się ubite białko z kurzych jaj. 

Zadowolenia nie kryją również osoby, które rozważają dietę eliminującą produkty pochodzenia zwierzęcego. Ich zdaniem, jest to kolejny argument, który pozwala przejść na wegetarianizm bez rezygnowania z niektórych posiłków, takich jak ciasta, czekolada oraz inne słodkie przysmaki.